top of page
Anchor 4

יעוץ באשר לצורת ההתאגדות - חברה, עצמאי (עוסק פטור / מורשה) 

 

כחלק מההחלטות הראשונות בפתיחת עסק יש לקבוע מהו סיווג העסק ולהחליט על אופן ההתאגדות, לצורת ההתאגדות משמעיות והשלכות רבות הן מבחינה משפטית, כלכלית, מיסויית, רגולטורית ועוד.

 

הבחירה מושפעת ממספר גורמים: מטרות העסק, מספר השותפים, מהות העיסוק, מחזור מוערך, גורמי שוק, מיהם הלקוחות / שותפים פוטנציאליים, האם קימות מגבלות רגולטוריות על צורת ההתאגדות וכדו’ .

 

צורת ההתאגדות המקובלות ביותר הן: עצמאי, חברה או שותפות (קיימות גם צורות התאגדות נוספות כגון חברה משפחתית, עמותה, חברה לתועלת הציבור (ח.ל.צ) וכו') .

 

עוסק עצמאי

 

יחיד

 

שיעור המס כעוסק עצמאי הם על פי שיעורי המס השולי של היחיד (מדרגות מס) עצמאי רשאי לנהל הנהלת חשבונות חד צידית (הכנסות והוצאות) וזאת במידה שמחזור עסקאותיו וכן מספר המועסקים על ידו אינו עולה על מחזור המכירות הקבוע בתוספות להוראות ניהול פנקסי חשבונות, אחרת יהיה חייב בניהול פנקסי חשבונות בשיטה הכפולה.

בשיטת ניהול החשבונות החד צידיים (תקבולים ותשלומים) מגיש העוסק דוחות שנתיים אשר כוללים את כל המידע באשר לפעילות של העסק בשנת הדו”ח: מקורות ההכנסה וסוגי ההוצאות השונים .כולל פירוט של הנכסים שנרכשו לעסק המשמשים בייצור הכנסה.

בשיטת הניהול החשבונות הדו צידיים (רישומים כפולים) מגיש העוסק דוחות שנתיים אשר כוללים בנוסף למידע על ההכנסות וההוצאות גם את דו”ח המאזן, הכולל את כל הנכסים וההתחייבויות (חייבים, זכאים,רכוש קבוע ,בנקים וכו') למועד תום שנת הכספים, וזאת בנוסף, להגשת דוחות חודשיים שוטפים לרשויות המס.

 

"עוסק מורשה" או "עוסק פטור"

 

עוסק עצמאי יכול לפתח תיק כעוסק פטור, אשר פטור מתשלום מע"מ על הכנסותיו ולכן אינו גובה מע"מ מלקוחותיו, ומנגד אינו רשאי לקבל בחזרה את הוצאות המע"מ ששילם, לעומתו, עוסק מורשה חייב בתשלום מע"מ ורשאי להזדכות במע"מ על הוצאותיו. הבדל נוסף בין שני סוגי העוסקים הוא שעוסק פטור נדרש רק בדיווח בודד פעם בשנה למשרדי מע"מ לעומתו, העוסק המורשה נדרש להעביר מידי חודש או חודשיים דיווח ותשלום למשרדי מע"מ. סיווג העסק כעוסק פטור נעשה על ידי רשויות המס בהתאם לשני קריטריונים עיקריים:

1. מחזור עסקאותיו השנתי של העוסק, נמוך מ"הסכום הקובע", אשר מתעדכן מידי שנה בצמוד למדד (2014 -79,482 ש"ח).

2. עוסק אינו נמנה מבעל מקצועות חופשיים (רשימה סגורה) שאינם יכולים להרשם כעוסקים פטורים ולכן יוגדרו כעוסקים מורשים גם אם מחזור הכנסותיהם נמוך מ"הסכום הקובע". בין המקצועות נמצאים רופא, אדריכל, טכנאי, עו"ד, מנהל חשבונות ורו"ח.

במידה וסך העסקאות של עוסק פטור עולה בפועל על ה"סכום הקובע", על העוסק לגשת למשרדי מע"מ ולשנות את הסיווג לעוסק מורשה.

סווג כעוסק פטור יתאים יותר ליחידים שמתכוונים לנהל עסק קטן כאשר העבודה היא מול לקוחות פרטיים שהכדאיות מולם תרד אם העסק יתמחר את מחיריו כולל מע"מ (מאחר והלקוחות הפרטיים אינם יכולים להזדכות חזרה על המע"מ), ליחידים שעסקם הינו עבודה נוספת וכן לעסקים שאין להם השקעה משמעותית בתשתיות או ציוד.

סווג כעוסק מורשה יתאים יותר למי שעיקר הכנסותיו נובעות ממכירה, או מתן שירות לעוסקים מורשים (מאחר ובעלי עסקים ידרשו חשבוניות מס שניתן לקבל עליהן בחזרה את המע"מ ששולם).

 

חברה 

בדיני המיסים נשמר בדרך כלל העקרון המשפטי של האישיות המשפטית הנפרדת, קרי, מיסוי החברה הינו נפרד ממיסוי בעלי מניותיה, אולם על מנת להביא את "הכסף הבייתה", יש לחלק דיבידנד שגם הוא ממוסה, כך שסה"כ המס עד הבית מגיע לערך לכדי שיעור המס השולי. שיעור המס החל על חברה הינו שיעור מס החברות (בשנת 2014 – 26.5%). בנוסף משלם היחיד (שהינו בעל מניות מהותי) בגין דיבידנד 30% סה"כ מס 49% , לעומת עוסק מורשה החייב ב-48% מס שולי (מקסיאלי) מהרווח החייב במס, בתוספת מס ייסף בשיעור של 2% נוספים, מעבר לשיעור המס המירבי (מעל הכנסה שנתית חייבת במס כוללת בסך של 811,560 ש"ח) כמו כן עליו לשלם ביטוח לאומי וביטוח בריאות בסך של כ-16% עד התקרה החודשית המוגדרת בחוק. להקמת חברה יתרונות רבים, בינהם: מספר בעלי מניות, כמו כן, ניתן בכל שלב בחיי החברה להוסיף או להפחית את מספר בעלי המניות, חברה נתפשת יוקרתית יותר, יציבה יותר מבחינה שיווקית, יש לה יתרון גדול על פני עוסק מורשה בהתמודדות במכרזים, בהגשת הצעות מחיר וכו'.

לחברה קיימים גם חסרונות, מבחינת עלויות, היא חייבת ברישום ברשם החברות, כאשר הששמעות היא תשלום אגרה שנתית לרשם החברות, כמו כן, ישנן אגרות להקמת חברה, וכן תשלומים לרואה חשבון ולעורך דין עבור רישום החברה ופתיחתה, גם ניהול הספרים של חברה בע"מ דורש הוצאה כספית גבוהה יותר.

 

חברה בע”מ

הינה ישות משפטית נפרדת מבעליה, אשר מנוהלת ע"י אדם אחד או מספר אנשים על פי תקנונה של החברה, בעלי החברה אינם ערבים באופן אישי לחובותיה של החברה ולכן לא ניתן לתבוע או לעקל את נכסיהם (אלא במקרה שבו נחתמה ערבות אישית של בעלי המניות). יתרון זה, שבעלי חברה בע”מ נהנים ממנו (“המסך המשפטי”) ,מתקיים כל עוד בעלי המניות פעלו ביושר ובצורה חוקית, אחרת, המסך המשפטי אשר עומד בינם לבין החברה מורם והם לא יוכלו להנות מהגנה משפטית.

 

שותפות

שותפות מוגדרת כקשר שבאמצעותו שני צדדים או יותר חולקים סיכונים וסיכויים עסקיים, היא יכולה להתקיים על ידי הסכם בין השותפים באשר לפרויקטים ספציפיים קצרים, או ארוכים. השותפות איננה ישות משפטית נפרדת בפני עצמה ובמקרה של תביעה נגדה, ניתן יהיה לתבוע כל אחד מהשותפים .

ניתן לרשום שותפות ברשם החברות והשותפויות, והשותפות מקבלת מספר סידורי, אך מבחינה חוקית אין חובת רישום של שותפות, והיא יכולה להתקיים רק באמצעות הסכם בין הצדדים. במקרה כזה כל השותפים הם שותפים מלאים, אשר חבים במלוא חובות השותפות.

לשותפות רשומה קיימת אפשרות לרשום חלק מהשותפים כשותפים מוגבלים, שאינם חבים במלוא חובות השותפות, אלא רק עד סכום השקעתם בשותפות בכל שותפות מוגבלת חייב להיות לפחות אחד השותפים שותף כללי לא מוגבל,שותף מוגבל חב כלפי השותפות עד גובהה השקעתו ולא ניתן לרדת לנכסיו מעבר לסכום השקעתו בשותפות .

מבחינה מיסויית, רווחי השותפות מושפקים לשותפים כל אחד ע”פ חלקו ברווחי השותפות, (על פי ההסכם בין השותפים), כל אחד מהשותפים אחראי לשלם את המס על חלקו ברווחי השותפות. שינויים במבנה השותפות: פירוק,כניסה או יציאה של שותף וכו' השותפות,הינם אירוע מס ומחייבים בדיווח לרשויות .

Anchor 6

© 2014 Limor Farchy CPA

bottom of page